Onko se Keto hyvä rasvanpoltto ruokavalio?

ketogeeninen ruokavalio

Keto on vähähiilihydraattinen, runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio, jossa keskitytään syömään mahdollisimman paljon rasvaa.

Ketogeeninen ruokavalio voi olla hieman kiistanalainen aihe, sillä joidenkin mielestä se on liian rajoittava, ja toisten mielestä se ei tarjoa kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Mutta onko keto hyvä valinta jos tavoitteena on rasvanpoltto ja etsinnässä hyvä rasvanpoltto ruokavalio?

Tarkastelemme asiaa tässä artikkelissa puolueettomasti ja autamme sinua tekemään oikean päätöksen siitä, kannattaako ketogeenistä ruokavaliota kokeilla.

Mikä on ketogeeninen ruokavalio ja miten se toimii?

FeelGoodKitchen.fi -sivuston mukaan ketogeeninen ruokavalio on vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio.

Kun syöt runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä ruokia, kehosi tuottaa glukoosia ja insuliinia. Glukoosi on sokeria, jota kehosi käyttää energiaksi, ja insuliini on hormoni, joka auttaa glukoosia pääsemään soluihisi.

Kun syöt vähän hiilihydraatteja sisältäviä ruokia, elimistösi ei tuota niin paljon glukoosia ja insuliinia. Tämä saa elimistösi aloittamaan varastoidun rasvan polttamisen energiaksi glukoosin sijaan, mikä johtaa painonpudotukseen

Ketogeeninen ruokavalio on suosittu tapa laihduttaa, koska sen avulla voit syödä paljon ruokaa ja silti laihtua. Voit syödä rasvaisia ruokia, kuten pekonia, juustoa ja voita, ja silti laihtua, kunhan vain pysyä ketoruokavaliossa

Miten ketogeeninen ruokavalio toimii rasvanpolttoon?

Kun noudatat ketogeenistä ruokavaliota, kehosi siirtyy ketoosi -nimiseen tilaan. Ketoosi on aineenvaihduntatila, jossa elimistösi polttaa hiilihydraattien sijasta varastoitua rasvaa energiaksi.

Maksasi muuttaa rasvahappoja ketoneiksi, joita kehosi käyttää sitten energiaksi. Kyseessä on siis kirjaimellisesti rasvanpoltto ruokavalio.

Ketogeeninen ruokavalio voi myös vähentää ruokahalua, jolloin syöt vähemmän kaloreita päivässä.

Joidenkin tutkimusten mukaan ketogeeninen ruokavalio saattaa myös tehostaa rasvanpolttoa silloin kun keho on levossa.

Onko keto turvallinen rasvanpoltto ruokavalio?

Keto katsotaan turvalliseksi, kunhan et rasita itseäsi liikaa eikä sinulla ole mitään perussairauksia, jotka tekisivät ruokavalion noudattamisesta vaarallista.

Keskeistä on myös varmistaa, että saat riittävästi elektrolyytteja, minkä voit tehdä lisäravinteilla tai syömällä keto-hyväksyttyjä elintarvikkeita, kuten avokadoja, lehtivihreitä ja lohta

Jos et saa riittävästi elektrolyyttejä pelkästään ruokavaliosta, säännöllinen luuliemen juominen voi auttaa ehkäisemään sivuvaikutuksia.

Miten keto vaikuttaa treeneihin?

Ensimmäisillä viikoilla keho joutuu totuttelemaan ketoosiin, joka aiheuttaa sen, että tunnet olosi todennäköisesti tavallista väsyneemmäksi.

Lihaksilla ei myöskään ole käytössä hiilihydraattia (glukoosia), jonka johdosta rasvanpoltto treeni, varsikin HIIT saattaa tuntua normaali haastavammalta. Lihaskunnosta riippuen, voimaharjoittelussa et välttämättä huomaa merkittävää eroa, jos et tee sitä korkeall intensiteetillä.

Pitkään keto ruokavaliota noudattaneiden mukaan treeni alkaa kuitenkin tuntua helpommalta, kun ruokavaliota noudattaa tarpeeksi pitkään ja keho tottuu rasvanpolttoon.

Toisaalta Helsingin sanomien uutisissa varoitellaan, että ketogeeninen ruokavalio saattaa jopa hidastaa kehitystä.

Onko keto siis hyvä rasvanpoltto ruokavalio?

Lyhyesti sanottuna kyllä! Ketogeeninen ruokavalio voi auttaa sinua polttamaan rasvaa, vähentämään ruokahalua ja lisäämään energiatasoa.

Se voi myös parantaa treeniä, kun keho tottuu käyttämään rasvaa energiaksi.

On kuitenkin tärkeää varmistaa, että saat riittävästi elektrolyyttejä ja lisätä hitaasti liikunnan intensiteettiä, kun sopeudut ruokavalioon.